El gener del 1998 es van descobrir les termes públiques d’Ilerda al carrer del Cardenal Remolins, entre el carrer Democràcia i la travessera del Cardenal Remolins. Segurament, la travessera i el propi carrer del Cardenal Remolins conformaven la cruïlla dels dos carrers principals (Cardo i Decumanus, respectivament) de la Ilerda romana.
Les termes romanes d’Ilerda es van construir els primers anys del segle II dC, durant els regnats del emperadors Trajà (98-117 dC) i Adrià (117 – 138 dC). Les termes ocupaven una superfície 2400 m2 en què es pot observar una palestra i l’espai dels banys configurat per tres àmbits rectangulars ben diferenciats: el frigidarium, el tepidarium i el caldarium, id est, els diferents banys d’aigua freda, tèbia i calenta.
Amb aquest motiu l’associació de comerciants dels carrers Democràcia i Cardenal Remolins impulsen la celebració del mercat romà en aquesta cruïlla i des de l’Institut Samuel Gili i Gaya hi volem col·laborar fent-hi la nostra aportació.
Enguany, hem fet dues intervencions: primer hem fet una representació del mite d’Orfeu i Eurídice, una història d’amor representada amb una mica de sentit de l’humor i amb unes reflexió final: és bo estar bojament enamorat? Aquesta petita obra ha estat representada per alumnat d’Arts Escèniques de 4t d’ESO, 1r i 2n de batxillerat sota la direcció del nostre company Francesc Pla.
La segona intervenció ha estat la recreació d’una escola romana en què alumnat de llatí i grec de 2n de batxillerat explicava les diferents etapes de l’escola romana i mostrava el material amb què l’alumnat aprenia a escriure en aquells temps.
El dissabte no vam poder fer la representació de l’obra per la pluja, però amb l’esforç de l’alumnat vam aconseguir fer la representació diumenge i el resultat, l’agraïment del nostre públic, en les dues intervencions, ens ha deixat molt satisfets.