LA GRAN FINAL DEL FEM MATES AL GILI, TOT UN ÈXIT

Ahir va ser un dia festiu per a tots aquells que formem part de l’institut Samuel Gili i Gaya, ja que se se celebrava per primer cop a Lleida, i al nostre institut, la final catalana de la 24a edició del concurs Fem Matemàtiques, adreçat a nens i nenes de 6è de primària, 1r i 2n d’ESO. És un orgull per a nosaltres haver acollit aquesta final i esperem que tots els que van venir de fora s’hagin trobat com a casa.

A primera hora del matí, els participants van arribar d’arreu de Catalunya, acompanyats per les seves famílies i del seu professorat. Els nens i nenes finalistes es van distribuir en les aules on havien de fer la prova individual que tenia una durada de dos hores, mentre els pares i familiars podien visitar la ciutat lliurement o fer la visita guiada que els oferia l’Ajuntament de Lleida, fins a les 18:00 hores, a la Seu Vella, que és on es va celebrar l’acte de cloenda.

Van ser 69 alumnes de tota Catalunya qui, ahir, van fer la final, ser finalista ja era un premi perquè en l’edició d’enguany hi van començar participant 12.000 nens i nenes, dels quals només han superat totes les fases els 69 que es trobaven ahir a Lleida.

Com hem dit abans, en primer lloc, els alumnes van fer la prova individual, aquesta prova seria la que decidiria quins eren els millors de Catalunya i qui representaria Catalunya tant a l’Olimpíada alevina de Melilla (6è primària),  com a l’Olimpíada espanyola d’ESO a València. Hi va haver tres alumnes premiats de cada nivell, però fins a la tarda no sabríem qui havien estat els guanyadors.

Després d’aquesta prova individual, la resta de la jornada va ser lúdica i divertidíssima, amb les matemàtiques, els nens i la música com a protagonistes. Al matí van participar en una prova per equips, on els nens havien de superar diversos jocs matemàtics, en aquesta gimcana vam comptar amb l’ajut i la complicitat d’alumnes de 1r i 2n de batxillerat que van fer de voluntàries durant tot el matí.  Després, al pavelló de l’institut, el nostre grup resident #Error 404# va fer un magnífic concert per a tots els assistents i el professor del nostre centre, i coordinador de la final, Joan Folguera, ens va fer pensar a tots amb dos enigmes matemàtics. A continuació vam anar a dinar, els nens i nenes es van quedar al menjador del Gili, on la Montse i el Paco els van preparar un deliciós àpat, i els professors, a causa del gran nombre de gent, vam anar a dinar al menjador del Joan Oró, on el Joel també ens va cuidar molt bé. Moltes gràcies als cuiners i cambrers.

Després de dinar, dos autobusos van portar el participants a la Seu Vella, on els esperaven unes quantes sorpreses més i l’espectacular cloenda amb l’entrega de premis per als guanyadors. Un cop al turó, els alumnes van participar en una prova per equips, on l’escenari era la mateixa Seu Vella i, a més, van poder participar en una demostració de cúpules de Leonardo. Per acabar, vam entrar tots a la nau central de la catedral, on la Jove Orquestra del Gili va fer una actuació estel·lar que va deixar a tots els assistents amb la boca oberta, aquesta sorpresa final va ser el colofó a una jornada magnífica i preparava l’acte de cloenda d’entrega de premis i de parlaments d’autoritats i organitzadors.

Des d’aquestes línies volem felicitar a tots els finalistes i als premiats i volem agrair a tota la gent que de manera desinteressada va participar en la jornada d’ahir. Va ser un goig veure i acollir, a Lleida i al nostre institut, una final catalana tan important com la del Fem Matemàtiques 2018. Moltes gràcies a tots i a totes!

LA FINAL EN IMATGES

PREMIATS

 • 2n ESO: els dos primers van ser 2 alumnes de l’Aula Escola Europea de Barcelona, Joan Cintas i Laura Guberna, i en tercera posició va quedar, Emma Climent de l’Institut  Tarragona. Tots tres aniran a l’Olimpíada que se celebrarà a València.
 • 1r ESO: en primer lloc va quedar David Gonzàlez Acen, de l’Intitut Santa Coloma de Farners; segona va quedar Maite Rué Llorac, del Col·legi Claret de Valls i en tercer lloc, Eloi Genebat López del Col·legi Sant Pau Apòstol de Tarragona.
 • 6è de Primària: primer lloc per a Marc Sans Navés de l’escola Albirka d’Arbeca, seguit de Clàudia Bosch Massanas de l’Escola Can Puig de Banyoles i en tercera posició, Íker García Serrano de l’Escola Antònia Simo i Arnó d’Almacelles.
 • Guanyadors Prova per equips:
  Alba Jiménez Salazar Escola Joc de la Bola
  David González INS Santa Coloma de Farners
  Eloi Genebat López Col·legi Sant Pau Apòstol
  Ariana Conde Hesse Institut Ernest Lluch
  Jana Vallcorba Rivas INS Doménech Perramon