Gran recapte

L’alumnat de 4t d’ ESO dintre de la matèria comuna Cultura i Valors Ètics realitza 10 hores de Servei Comunitari en una  entitat lleidatana.

En relació amb la col·laboració amb el Banc dels Aliments, alguns alumnes de 4t han participat de manera directa en la campanya de recapte d’aliments que s’ha realitzat a nivell de Catalunya entre ahir i avui.

Durant el mes de desembre els alumnes que han participat en el Gran recapte, aniran al magatzem que té el Banc dels aliments al polígon El Segre per ajudar a classificar els aliments i posar-los en capses.

El Gran Recapte d’Aliments a Catalunya és una campanya de recollida d’aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària, també serveix per donar a conèixer la situació que travessa aquest grup, que arran de la crisi econòmica que estem vivint, ha anat creixent. La campanya la duen a terme simultàniament els quatre Bancs d’Aliments de Catalunya.

Es calcula que actualment, un 20% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya. Aquestes persones requereixen la nostra solidaritat i capacitat organitzativa per no esdevenir persones marginades. I és per aquest motiu que des dels Bancs d’Aliments es posa en marxa aquest projecte que enguany arriba a la vuitena edició.

El Gran Recapte d’Aliments al 2015 va recollir 4.642.000 kg en més de 2.500 punts de recollida i va comptar amb l’ajuda de 25.000 voluntaris. La fita per a l’edició del 2016 és tornar assolir una xifra similar gràcies a la col·laboració dels voluntaris i donants.

Els Bancs d’Aliments a Catalunya
Els Bancs d’Aliments són entitats benèfiques sense ànim de lucre, independents de tota ideologia econòmica, política o religiosa, basats en el voluntariat, amb l’objectiu de recuperar els excedents alimentaris de les empreses i redistribuir-los gratuïtament entre les persones necessitades del nostre entorn, evitant qualsevol malbaratament o mal ús dels aliments. Les seves màximes són lluitar contra la pobresa alimentària i contribuir al desenvolupament sostenible per a un món més net.

Per fer realitat aquesta utopia, els Bancs d’Aliments es basen en quatre principis ètics:

La primacia de la gratuïtat: els aliments són rebuts i distribuïts gratuïtament. El treball dels col·laboradors és voluntari, basat en el principi de la solidaritat.
La seguretat d’una distribució justa: sempre a través d’entitats benèfiques reconegudes i homologades, que poden assegurar el destí correcte dels ajuts alimentaris.
La contribució a la sostenibilitat i a la preservació del medi ambient, evitant la destrucció d’aliments als abocadors.
La promoció de la solidaritat envers les persones amb necessitats alimentàries.
Els objectius bàsics dels Bancs d’Aliments són:

Lluitar contra la pobresa alimentària i el malbaratament per a un món més just.
Participar en la reducció de l’exclusió, col·laborant en la consolidació d’un món més habitable.
Contribuir a l’exercici del dret a una alimentació suficient i saludable per a tot ésser humà.
Promoure la utilització més eficient dels recursos.
Contribuir al desenvolupament sostenible per a un món més net.

Fotos