Els alumnes de 4t d’ESO visiten el Mercatec

Aquest dijous 10 de maig, els alumnes de 4t ESO han assistit a la xerrada sobre intel·ligència artificial i assistents: Artificial intelligence and personal assistants. Roundtable and university students experiences,  a càrrec dels exalumnes del nostre centre: Josep Perna (des de Glasgow), Boris Llona i  Eva Barceló des de l’EPS a l’edifici CCTT, emmarcades dins les jornades del Mercatec 2018.

Durant la jornada, va destacar el Marcel Milara, de 4 ESO B, que ha creat un magnífic disseny per a la carcassa de l’assistent AIY Voice, dissenyat en Sketch up i després imprès amb la impressora 3D  del nostre institut amb material PLA. Volem agrair-li aquesta minuciosa tasca i felicitar-lo pel bon disseny i acabat de la peça, que podreu contemplar a les imatges de la galeria.
A més, tres estudiants universitaris: dos d’universitats catalanes i un tercer des de Glasgow via Skype: el Boris Llona, l’Eva Barceló i  el  Josep Perna han treballat conjuntament i han resolt reptes de manera cooperativa.
Aquests joves ens han endinsat en els punts de vista i anàlisi de les carreres tecnològiques, així com l’experiència i aplicacions de la intel·ligència artificial en diferents àmbits. Han mostrat unes aplicacions pràctiques d’interacció amb els assistents virtuals i aplicacions viables usant la Raspberry Pi 3.

Tant l’Eva com el Boris i el Josep ens han explicat les seves  experiències com alumnes universitaris en les carreres cientificotecnològiques d’arreu del món i la seva visió. A continuació, hi ha hagut debat, intercanvi d’idees,
transmetent coneixements cientificotecnològics, els valors amb els que interactuen: la cohesió, la internacionalització,  la cooperació, la col·laboració, el treball en equip… aptituds necessàries en el segle XXI. Ens han introduït, també, conceptes de programació, assistents virtuals, intel·ligència artificial, tot resolent reptes conjuntament.
El repte que han resolt consisteix a programar i realitzar la posada en funcionament d’un assistent AIY Voice programant-ne exemples i aplicacions pràctiques. Per dur-ho a terme veiem la importància i quotidianitat de l’anglès (part de la xerrada amb Glasgow ha estat en anglès, ja que l’assistent Alexia només parla en anglès) l’ús de la intel·ligència artificial,  avantatges i inconvenients, limitacions, aplicacions en diferents àmbits…
També ens han parlat de professions presents i futures, habilitats, sobre les noies interessades en les enginyeries i carreres cientificotecnològiques.
Hem pogut veure com l’ús dels assistents, la programació i la robòtica esdevindran part de les habilitats del segle XXI i, en molts casos, ens seran imprescindibles. Caldrà formar els generadors de software, i tota tipologia d’aplicacions necessaris, en definitiva, per millorar el món i la societat del demà.
Després, hem realitzat la visita als projectes del Mercatec i hem participat en els tallers de Robòtica: NYAM NYAM. Restaurant with robotic waiters d’Engijoc, on els participants han programat un robot per dur a terme les tasques d’un
cambrer en un restaurant.
Aprèn a programar el teu propi videojoc per J.J Vitores. Com es pot programar un videojoc amb eines gratuïtes i a l’abast dels alumnes d’ESO i una  iniciació a la impressió 3D : Introduction to the 3d Printing  world (in English)  INTECH3D, introducció al 3D per tal de veure’n el seu innovador i fàcil ús.

Departament de Tecnologia

IMATGES DE LA JORNADA