Dia mundial de lluita contra la SIDA

El dia 1 de desembre, com és tradicional, ens vam sumar al moviment de lluita contra la SIDA, tot el centre vam sortir al Camp Escolar i vam fer un llaç humà per simbolitzar el de color vermell que relaciones amb la malaltia de la SIDA, per finalaitzar,  l’associacio d’estudiants del Gili i Gaya van llegir el manifest.

Des de fa vint-i-nou anys, cada 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Sida. Persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/sida. Aquest esdeveniment brinda a tots els coparticipants, tant públics com privats, una de les oportunitats més clares per donar a conèixer la situació i impulsar avenços pel que fa a la prevenció i el tractament de la infecció, en els països amb més prevalença i també a la resta del món.

Actualment, s’estima que a Catalunya hi ha 33.600 persones que viuen amb el VIH, de les quals el 48% tenen una càrrega viral indetectable. Durant el 2015, el nombre de nous diagnòstics de VIH estimats va ser de 865, cosa que representa una taxa anual de 12 casos per 100.000 habitants, i s’ha mantingut estable els darrers 10 anys. Els homes representen el 89% del total de casos, la mitjana d’edat és de 36 anys i el 61% tenen entre 30 i 49 anys. El 43% dels casos de VIH són persones immigrants.

La principal via de transmissió entre els nous diagnòstics és la sexual amb un 90% dels casos (el 66% en relacions homosexuals i el 24% en relacions heterosexuals), seguida de la via endovenosa amb el 2% dels casos. El 46% dels diagnòstics de VIH presentaven un diagnòstic tardà, tot i que aquesta proporció ha disminuït del 55 % el 2006 al 46 % el 2015.

El darrer informe d’ONUSIDA, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, estima que hi ha 36,7 milions de persones VIH positives a tot el món i 2,1 milions de nous diagnòstics durant el 2015. A l’Estat espanyol, durant el 2014 es van declarar 3.366 nous casos.

Reptes pendents

Tot i els avenços que s’han produït en la lluita contra el VIH, encara queden reptes pendents: reduir el nombre de noves infeccions, detectar-les precoçment i aconseguir que les persones en tractament tinguin una càrrega viral indetectable. A més, la nostra societat ha de viure lliure de la discriminació relacionada amb el VIH.

Un instrument clau per a l’assoliment d’aquests objectius serà el Pla d’Acció enfront del VIH i altres ITS 2016-2020 aprovat recentment per la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya, liderada pel Departament de Salut.

Iniciatives que han facilitat el diagnòstic són la introducció de les proves de lectura ràpida (17.000 anuals) i els programes d’apropament per part de 12 ONG arreu de Catalunya i l’oferta a 128 oficines de farmàcia de tot Catalunya.

Test ràpid de detecció del VIH a farmàcies

128 farmàcies de Catalunya estan acreditades per realitzar el test ràpid de detecció de la infecció pel VIH. La proba és confidencial i el resultat se sap en 15 minuts. Les oficines de farmàcia acreditades portaran un distintiu que les identifica.

Per informar-se de les farmàcies on es realitza la prova podeu trucar a:

Telèfon d’informació sobre la Sida: 900 212 222
CatSalut Respon: 061
manifest-sida-2016_web

Fotos de l’acte