La Blau Manau de 1r de Batxillerat és una dels 25 alumnes seleccionats per al programa de matemàtiques: Bojos per les matemàtiques, que li permetrà durant tot aquest curs acadèmic gaudir de classes de matemàtiques avançades a Barcelona cada dissabte. La selecció ha estat entre molts estudiants que volien optar a una plaça per poder viure aquesta experiència. La Blau està molt contenta perquè l’Ariadna Ning Morancho, de 2n de Batxillerat, tot just ha acabat la seva participació i fa una valoració molt positiva de l’experiència. Li explica a la Blau que les classes són entretingudes, divertides i que permeten anar més enllà. Estem orgulloses que durant dos anys seguits dues alumnes nostres hagin estat escollides entre els 25 afortunats. Enhorabona a totes d0s per aconseguir-ho.
Bojos per les matemàtiques és un curs d’un any de durada dirigit als estudiants del primer any de batxillerat de la modalitat de Ciències i Tecnologia amb especial interès i talent per les matemàtiques.
L’any 2013, la Fundació Catalunya-La Pedrera va crear el programa Bojos per la ciència per a l’estímul del talent científic entre els joves. Dins d’aquest programa marc, neix Bojos per les Matemàtiques, una proposta conjunta de la Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya (FEEMCAT) i la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM, societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans).
El projecte compta amb el suport i la col·laboració de la Facultat de Matemàtiques de la UB, el Departament de Matemàtiques de la UAB, la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC, la Universitat Pompeu Fabra i el Centre de Recerca Matemàtica (CRM).
ojos per les matemàtiques és un curs d’un any de durada dirigit als estudiants del primer any de batxillerat de la modalitat de Ciències i Tecnologia amb especial interès i talent per les matemàtiques.
L’any 2013, la Fundació Catalunya-La Pedrera va crear el programa Bojos per la ciència per a l’estímul del talent científic entre els joves.
Dins d’aquest programa marc, neix Bojos per les Matemàtiques una proposta conjunta de la Federació d’Entitats per a l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya (FEEMCAT) i la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM, societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans).
El curs s’impartirà durant 22 dissabtes del 12 de gener de 2019 al 23 de novembre de 2019 a les instal·lacions de les diferents universitats catalanes on s’imparteixen ensenyaments de graus relacionats amb les matemàtiques. Aquesta situació permet a l’alumnat conèixer, in situ i de forma personalitzada, els centres que imparteixen estudis directament relacionats amb la matèria.
Cada sessió consta de dues parts. Una primera dedicada a la presentació del tema (aprox. 1h) i la resta en format de taller, que també inclou un descans de 30 min. L’alumnat és el protagonista d’aquesta segona part perquè, de forma individual o col·laborativa, pensa, raona, crea, construeix i aplica matemàtiques amb el suport del professorat.
Objectius específics
Els estudiants que tinguin la oportunitat de participar en el projecte:
- Interpretaran la presència de les matemàtiques en la ciència i tecnologia actuals, i també en situacions properes de la vida quotidiana.
- Practicaran el repte intel·lectual del pensament matemàtic abstracte i creatiu, que fascina a joves i grans, i que possiblement ja han conegut amb altres programes i concursos impulsats (Fem matemàtiques, Estalmat, Cangur, Problemes a l’esprint, Marató de problemes, Més matemàtiques, Anemx+matemàtiques,…).
- Tindran una visió més clara per a decidir si volen seguir una carrera professional relacionada amb les matemàtiques, però també els ajudarà per seguir estudis de ciències, d’enginyeria, d’economia o d’altres en els que les matemàtiques tenen un paper rellevant.
Entorn els estudis acadèmics
- Fomentar entre els joves les vocacions científiques vinculades al món de les matemàtiques tot ajudant-los a orientar el seu futur acadèmic i professional.
- Oferir l’oportunitat que el seu Treball de Recerca de Batxillerat estigui tutoritzat per un centre de recerca de referència (Programa Argó de la UAB; Treballs de recerca de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB, Treballs de recerca de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC).
Entorn la recerca
- Apropar els estudiants a la recerca en matemàtiques i a veure quins són els seus camps d’actuació.
- Conèixer el funcionament dels centres de recerca vinculats amb les matemàtiques.
Per a més informació podeu consultar: https://bojos-ciencia.fundaciocatalunya-lapedrera.com/cursos/matematiques