2n d’ESO assisteix a l’enlairament d’un Globus Sonda dins de la V Jornada CTM-STEM

El dijous passat, els alumnes de 2n ESO del Gili hem presenciat a la pista esportiva 2 de l’ETSEA, a les 9:00 h del matí, l’enlairament d’un Globus Sonda sota el control  i assessorament de l’astrofísic Kike Herrero. És una de les activitats inserides dins la jornada CTM-STEM de Ciència, tecnologia i matemàtiques que es fa amb col·laboració amb l’ETSEA.

Al globus se li ha posat 5,5 kp d’Heli per enlairar-lo. Aquesta càpsula disposa de diverses plaques i sensors de Ta, P que recolliran dades durant l’enlairament, el control es realitza mitjançant plaques Arduino i els diferents sensors. Els alumnes han presenciat l’enlairament, el seguiment i monitorització de les dades en temps real durant 30 minuts  amb una posterior xerrada explicativa a la Sala Actes de l’ETSEA, a càrrec de l’investigador Kike Herrero.

El globus porta un paracaigudes per tal de facilitar-ne la seva recuperació. En funció de la trajectòria prevista pel globus, es procedeix a la  recerca de la sonda. Prèviament s’ha simulat el lloc d’aterratge en funció de la climatologia i altres variables .

Havent recuperat la sonda, l’astrofísic Kike Herrero ens ha fet l’anàlisi d’aquestes dades, que es documentarà i es  penjarà a internet des d’on els alumnes també podran consultar els resultats.

Des de l’adreça web Aprs.fi  s’ha pogut fer el seguiment de les variables de la sonda i trajectòria en temps real.