Un taller de luxe amb el padrí de 2n de Batxillerat, el dramaturg Josep Maria Miró

Des de fa ja un temps que les arts escèniques i musicals es treballen a les aules del nostre institut, i es treballen amb ganes, empenta i passió. L’alumnat n’està content i ho demostra cada dia a classe, als escenaris i en el seu dia a dia; en les activitats que es proposen tant arreu de la ciutat com dins el mateix centre. La vida artística al centre és evident i notòria.
Com cada any, una figura representativa del marc de la docència i d’alguna de les opcions que es
treballen al batxillerat del centre apadrina el 2n de batxillerat, enguany tenim la sort que aquesta
persona sigui el Josep Maria Miró. I parlar de Josep Maria Miró és complicat perquè no tinc massa
espai per fer-ho. Quatre coses, breus.
Dramaturg i director de teatre, llicenciat en Direcció i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona i en Periodisme per la UAB. Josep Maria Miró és autor de La travessia (2015), Umbrío (2014), Esquinçar la terra (2013), Nerium Park (2012), El principi d’Arquímedes (2011), entre moltes altres. Actualment es representen dues obres seves a la Sala Beckett Olvidémonos de ser turistes i Nerium Park, i properament al TNC Temps salvatge dirigida per Xavier Albertí. Però aquests dies també se’l representa a Uruguai, Itàlia, Grècia, Mèxic… Els seus textos s’han traduït a una quinzena de llengües i, a banda de l’Estat espanyol, se n’han fet produccions i lectures a
nombrosos països, entre ells, Argentina, Mèxic, Regne Unit, França, Itàlia, Estats Units, Xipre, Grècia, Alemanya, Rússia, Croàcia, Brasil, Uruguai o Puerto Rico.
Director dels seus propis textos i també obres com El carrer Franklin de Lluïsa Cunillé, La voix humaine de Jean Cocteau i Francis Poulenc. Ajudant de direcció amb Xavier Albertí, Xavier Pujolràs. Però també ha exercit com a periodista a Ràdio Nacional d’Espanya, Com Ràdio, El 9 Nou, entre altres. Com a docent és coordinador de l’àmbit de dramatúrgia del Grau d’Arts Escèniques de la Universitat de Girona (ERAM) i seguiríem… Però per damunt de tot, un excel·lent comunicador i una persona que no deixa mai de donar tombs a la realitat que vivim. Aquest
divendres em deia que a ell l’interessa escriure sobre avui, sobre el què passa, com passa i per què passa; no obstant això, moltes vegades, dèiem, això no és fàcil. La realitat ens sorprèn molt sovint.
En un article publicat a la revista Pausa al novembre del 2015 deia: “Escric sobre allò que no tinc resposta. Intento obrir interrogants sobre allò que tinc la certesa que no sé contestar. El concepte de veritat i mentida apareix recurrentment en els meus textos. Els personatges busquen la veritat i, sovint, es troben amb la dolorosa sensació que aquesta és difícilment objectivable i que, en canvi, la mentida és més fàcil de reconèixer o determinar. Penso que un dels afanys humans és la veritat. Trobar respostes. Cada cop tinc menys clar la capacitat d’arribar a trobar cap d’aquestes dues coses en un estat pur”.
Per a Josep Maria Miró, “afrontar l’escriptura teatral és d’entrada una actitud política i ideològica ineludible. Ser lliure no és fàcil. La incertesa intrínseca de la vida el porta a fer un teatre interrogatiu, amb un enorme respecte i responsabilitat, en què la paraula és una de les matèries primeres fonamentals”
Aquests darrers dos anys han significat l’esclat mundial d’un autor i director que encara té moltes coses a dir i a escriure.

Aquest divendres vam tenir la sort de gaudir d’ell tota la jornada, va venir a l’Institut per conèixer a l’alumnat de 2n de batxillerat, i per parlar amb els d’arts escèniques de teatre i de la seva obra Nerium Park que vam anar a veure en una de les prèvies de la Sala Beckett a la qual ens va convidar. A més, també li vaig proposar de fer un taller d’escriptura teatral amb gent de literatura i d’arts escèniques, un taller on vam poder experimentar amb la creació, les idees i com aquestes es transformen en històries, maneres diverses d’escriure i tècniques per treballar amb les paraules i arribar a les accions… Finalment, es va adreçar totsels estudiants de 2n de batxillerat abans de tornar
cap a Barcelona.
Ens tornarà a visitar i en tornarem a gaudir el proper juny en l’acte de lliurament d’orles de 2n de batxillerat com a padrí de la promoció d’enguany.
Ha estat un autèntic plaer i privilegi gaudir del bon tracte, l’exquisidesa, del saber, la creativitat… d’un monstre de les arts escèniques que actualment gaudeix a la part més alta del món del teatre.

Francesc Pla Falip (Professor de literatura catalana i d’Arts escèniques a l’INS Samuel Gili i Gaya)

Àlbum de la Jornada